Spring naar inhoud
Vacature Reageren voor: 18 augustus 2024

Beroepsbrandweer Midden- en West-Brabant

Het werk van de brandweer is een mooi, pittig en belangrijk beroep. Onze brandweerkrachten dragen dagelijks bij aan de veiligheid van jouw buurt. Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven doen zijn wij op zoek naar nieuwe brandweerkrachten. En wie weet dus wel naar jou! Brandweer Midden- en West-Brabant is op zoek naar collega's voor de parate 24 uursdienst voor de kazernes Bergen op Zoom, Roosendaal, industrieterrein Moerdijk, Breda, Tilburg Vossenberg en Tilburg Centrum.

Wat ga je doen?

Dagelijks staan onze collega’s van de brandweer klaar om direct te kunnen reageren bij noodgevallen. Denk hierbij aan het bestrijden van branden en het helpen van mens en dier in nood. Hieronder vallen ook technische hulpverlening, reanimaties, bevrijdingen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Jij wordt een van de 6 collega's in de wagen, jij maakt ons team compleet!

Naast het uitrukken ga je aan de slag met:

 • Oefenen: samen met je ploeg train je om op elk incident zo goed mogelijk te kunnen reageren.
 • Dagtaken: als je niet weg bent voor een uitruk, houd je je bezig met werkzaamheden op de kazerne zoals bijvoorbeeld onderhoud van de wagens of materialen.
 • Sporten: we vinden het belangrijk dat onze mensen fit blijven. En wij geloven erin dat samen sporten bijdraagt aan een fit lijf én een fit hoofd.
 • Een specialisme: binnen de ploegen zijn verschillende specialismen. Denk hierbij aan het zijn van duiker, oppervlakteredder, gaspakdrager, bediener van de hoogwerker of chauffeur. Dit wordt bepaald aan de hand van wat er nodig is op de kazerne.

Wil je meer informatie over het werk van de brandweer? Bekijk dan onze website Beroepsbrandweer - Brandweer

Wat breng je mee?

Om manschap te kunnen worden, moet je beschikken over een aantal competenties, zoals empathisch vermogen, teamspeler en een flink portie doorzettingsvermogen.

Wil je weten welke competenties nog meer belangrijk zijn? Check onze website Selectieprocedure - Brandweer

Daarnaast ben je (fysiek) fit. Vijf kilometer hardlopen is voor jou geen probleem en ook voor zwemmen draai jij je hand niet om. We verwachten dat je de (fysieke) testen met een positief resultaat doorstaat. Op de website vind je alles over de toelatingseisen en de selectiedag.

Je hoeft geen afgestudeerd of ervaren automonteur of timmerman te zijn, maar het brandweerwerk vraagt wel technisch inzicht en technische vaardigheden. Tijdens je werk krijg je te maken met onderhoudswerkzaamheden op de kazerne of je komt bij een ongeval waarbij een persoon bekneld zit in een voertuig. Het is dus belangrijk dat je om kunt gaan met verschillende soorten gereedschap en daarbij technisch inzicht hebt.

Helaas maak je in dit werk ook ingrijpende gebeurtenissen mee. Samen met je ploeg komen jullie hier doorheen, maar het vraagt van jou dat je er veerkrachtig mee om kunt gaan. Je durft je gevoelens met anderen te delen en je kwetsbaar op te stellen. Onze regio heeft een team collegiale ondersteuning (TCO). Dit team wordt ingezet als extra (mentale) ondersteuning tijdens evaluatie van ingrijpende incidenten. Je hoeft het dus niet alleen te doen!

Een aantal harde eisen horen ook bij deze functie, namelijk:

 • minimaal een mbo werk- en denkniveau (of een afgeronde manschap brandweeropleiding);
 • een rijbewijs B;
 • technische vaardigheden.

Om te solliciteren is een manschapdiploma niet nodig, maar je moet deze wel halen. Wij bieden je daar de mogelijkheid toe. Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten die in de buurt van onze regio wonen. Een capaciteitentest kan onderdeel zijn van de selectieprocedure.

Over Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Samen maken we de regio veiliger is onze missie. Dit doen we voor de veiligheid van de inwoners van onze 24 gemeenten. We werken aan het voorkomen van incidenten en het verkleinen van risico’s in de regio én we staan 24/7 paraat voor de bestrijding van incidenten, klassieke rampen en moderne crises. Daarvoor bundelen we de krachten van inwoners, ondernemers, bestuurders, partners, hulpverleners en onze medewerkers. We zijn zowel een netwerkorganisatie als een krachtige hulpdienst.

Dit bieden wij

 • Je werkomgeving is boeiend, uitdagend en dynamisch. Je komt in een hecht team van collega's, die letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur gaan. Je precieze werklocatie is nog niet bekend, dit is afhankelijk van waar we het hardste mensen nodig hebben. Dit wordt in ieder geval een van onze beroepsposten. We proberen hier rekening te houden met je voorkeur, maar kunnen daarin niets beloven.

  Daarnaast bieden wij:

 • Een tijdelijke aanstelling voor een 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband;
 • Vakgerichte opleidingen;
 • Een aanvangssalaris van €2632,- tot €2834,- (schaal 5) bruto per maand bij een volledige werkweek, afhankelijk van je leeftijd, ervaring of vooropleidingen;
 • Doorgroeimogelijkheden, afhankelijk van je persoonlijke ontwikkeling, naar schaal 7 (max €3818,- bruto per maand);
 • Een onregelmatigheidsvergoeding (ORT) die kan oplopen tot € 662,90 bruto per maand. Deze ontvang je na je opleiding en inwerktraject, als je in onregelmatige dienst gaat werken;
 • Een flexibele toeslag (IKB) van 18,63%. Extra verlofuren? Een nieuwe fiets? Vakantiegeld? Het kan allemaal!

Wij leren je graag kennen

Denk je “ja, dit ben ik!”, dan zien we jouw cv en motivatie graag tegemoet. Een selectiedag op 10 september is onderdeel van de selectieprocedure. Een (uitgebreid) psychologisch onderzoek is ook onderdeel van deze dag.

Wil je meer informatie over de selectiedag? Check dan de website Selectieprocedure - Brandweer

De vacature sluit op 18 augustus. Vanwege  vakanties zijn wij pas na die datum in de gelegenheid een terugkoppeling op je sollicitatie te geven. Heb je inhoudelijke vragen over deze vacature of het werk bij de brandweer dan kan je contact op nemen met Niels Bakker (niels.bakker@vrmwb.nl / 06-25382972).

Als je vragen hebt over de procedure, stuur dan een mail naar werkenbij@vrmwb.nl. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Goed om te weten!

Als je als beroepsbrandweerkracht in dienst komt, val je onder het zogenaamde tweede loopbaanbeleid. Daarbij is de regel dat je na 20 jaar een andere functie gaat vervullen. Dit is ingevoerd om medewerkers niet gedurende de hele loopbaan bezwarend werk te laten uitoefenen en om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.