Spring naar inhoud
Brandweer centralist aan het werk in de meldkamer Bergen op Zoom
Nieuws 3 minuten leestijd 18 april 2023

112 meldingen tijdelijk omgeleid via Meldkamer Rotterdam

Vanmorgen rond de klok van half 8 is, door een nog onbekende oorzaak, brand ontstaan in een hoogspanningsverdeelstation op het terrein van het politiebureau van Bergen op Zoom. Hierdoor is de stroom in het gebouw tijdelijk uitgevallen. Inmiddels is met behulp van een externe aggregaat de stroom weer deels op gang gekomen en is het gebouw weer voorzien van licht. Er wordt hard gewerkt om de vaste stroomvoorziening te repareren.

Continuïteitsplan

Helaas is door de brand in het verdeelstation wel forse schade ontstaan aan de vaste stroomvoorziening van de Meldkamer. Speciaal voor dit soort onverwachte incidenten beschikt de Meldkamer over een continuïteitsplan waardoor de dienstverlening voor inwoners op hetzelfde niveau door kan draaien.

Geen onveilige situatie

Het continuïteitsplan treedt onmiddellijk in werking bij gehele of gedeeltelijke uitval van het Meldkamersysteem. De aanname en de uitgifte van de 112-meldingen van politie, ambulance en brandweer wordt overgenomen door één of meerdere collega meldkamers in het land. Dit gebeurt automatisch. De buitenwereld merkt hier niks van. Er is vandaag dus op geen enkele manier een onveilige situatie geweest. Er is geen enkele 112-melding gemist of te laat afgehandeld. Op dit moment worden de 112-meldingen opgenomen en afgehandeld via de Meldkamer van Rotterdam.

Herstel kan enkele dagen tot weken duren

De Meldkamer werkt met een hoogwaardige, robuuste en uiterst stroom intensieve ICT infrastructuur. De tijdelijke externe aggregaat die het gebouw momenteel van stroom voorziet maakt het afhandelen vanaf de meldkamer Bergen op Zoom kwetsbaar. Vandaar dat het continuïteitsplan in werking is gesteld. Herstel van de vaste (net)stroomvoorziening kan een aantal weken duren. Daarom wordt een extra tijdelijke (nood)voorziening gebouwd die gedurende de herstelperiode het Meldkamersysteem wel kan opvangen.

Zorg voor een stabiele tijdelijke voorziening

Deze extra (nood)voorziening is een zware aggregaat die op het buitenterrein van het gebouw wordt geplaatst. Om zeker te weten dat deze noodvoorziening ook echt duurzaam, stabiel en redundant is wordt hij voor ingebruikname uitgebreid getest. We moeten er natuurlijk zeker van zijn dat deze voorziening gedurende de gehele herstelperiode van de vaste voorziening goed werkt. Zodra de (nood)voorziening gebruiksklaar is en uiteraard ook weer gezorgd is voor een robuust back-up systeem wordt hij in gebruik genomen. Na ingebruikname wordt de omleiding vanuit het continuïteitsplan via de Meldkamer Rotterdam ontbonden.