Spring naar inhoud
brandweer zaagt omgevallen boom om
Incident 20 februari 2022 Laatste update 21 feb. 2022 13:05

Opnieuw een storm; hou de lijnen van 112 open!

Bel alleen 112 in geval van nood

Vanavond worden wederom (zeer) zware windstoten verwacht. Door het KNMI https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/noord-brabant is een weerswaarschuwing afgegeven. Mogelijk zorgen deze windsnelheden ervoor dat takken of bomen die al beschadigd zijn geraakt nu alsnog loskomen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Ga daarom ook niet het bos in.

Alleen in geval van levensbedreigende situaties 112 bellen

Bij acuut gevaar of spoed kun je bellen met het alarmnummer 112. Is het niet acuut, maar heb je wel de brandweer nodig? Bel dan 0900-0904. Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. 

Drukte op de meldkamer

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Landelijk meer dan 11.000 meldingen

De brandweercollega’s zijn vanaf afgelopen vrijdag en ook dit weekend ontzettend druk geweest met hulpverlening en het oplossen van stormschades. In het hele land had de brandweer de handen vol aan de gevolgen van de storm Eunice. Vanaf vrijdagochtend 00.00 uur tot en met zondagmiddag 15.00 uur zijn er bij de 25 veiligheidsregio’s samen meer dan 11.000 meldingen binnen gekomen (Bron: Instituut Fysieke Veiligheid)

Brandweer Nederland

‘De veiligheidsregio’s hebben zich goed voorbereid op de storm, maar het aantal meldingen is enorm geweest’, stelt voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland. ‘En die meldingen lopen nog door. Vandaag gaat het in de loop van de dag opnieuw hard waaien. Ik wil onze onvermoeibare brandweermannen en vrouwen, de collega’s op de meldkamers en alle andere hulpverleners en partners bedanken voor het bizar vele werk dat de afgelopen dagen en nachten is verzet. Tegelijkertijd zijn wij ook trots op de hulp die wij als brandweer hebben kunnen bieden.’

Scroll direct naar: