Spring naar inhoud
Brandweervoertuigen in het bos
Incident Tilburg 11 augustus 2024

Melding natuurbrand in omgeving van Oude Rielsebaan, Tilburg

In de omgeving van de Oude Rielsebaan in Tilburg werd vanochtend een melding gedaan door een oplettende recreant in de natuur.

De melder gaf aan dat hij rook zag. De bron was echter onbekend. Er waren ook geen vlammen te zien. Een brand in de natuur is in deze tijd van het jaar reƫel. Daarom schalen wij als brandweer sneller op en gingen we met meerdere voertuigen ter plaatse. Daarnaast zijn vanwege lange natte periode, de paden slecht bereikbaar en maakt de brandweer gebruik van 4x4 voertuigen.

Na ongeveer een halfuur heeft de brandweer de brandhaard gevonden. Uiteindelijk bleek een bewoner in een bosgebied hout te stoken op zijn eigen erf. De brandweer heeft de bewoner verzocht dit vuur uit te maken en is teruggekeerd naar de kazerne.

Dankzij de oplettende recreant en het correct handelen waren wij snel ter plaatse. Gelukkig was dit geen ongecontroleerde brand. 

De melder heeft goed gehandeld. Het is namelijk belangrijk dat je in natuurgebieden altijd alert bent. Er bestaat een mogelijkheid dat er een brand in jouw buurt is. Vermoed je een brand in de natuur? Zorg dat je zo snel mogelijk vlucht naar een veilige plek: een groot verhard terrein, een openbare weg of een plek met veel huizen. Zorg dat je haaks op de brand loopt, zodat de brand je niet inhaalt. Voel je de wind van opzij? Dan loop je de juiste richting op. Daarnaast bel je direct 112. De centralist zal vragen naar je locatie. Gebruik bijvoorbeeld herkenningspunten of een locatie-app om je exacte positie door te geven. 

Sta je op een veilige plek en zie je de brandweer? Stuur ze dan richting de brand en hou de wegen vrij. Waarschuw ook andere omstanders.