Spring naar inhoud
Miriam Witteman in Etten-Leur
Verhaal

Leren en evalueren van incidenten

Miriam straalt helemaal als ze over haar werk praat. “Ik word hier zo enthousiast van”, zegt ze en maakt meteen excuses voor haar waterval aan woorden. In 2016 begon ze haar loopbaan bij de veiligheidsregio op de afdeling inkoop. Ook dat vond ze heel leuk, maar na zes jaar was ze toe aan iets anders. En dat werd kennisregisseur. “Het verbinden van mensen, dat is mijn uitdaging.”

Evalueren van incidenten

Het evalueren van de inzet van de brandweer. Met als doel om er als brandweer van te leren. Dat is wat Miriam doet. Standaard gebeurt dit vanaf een zeer groot incident. “Of als het een bijzondere inzet is geweest”, vult Miriam aan. “Evalueren doen we altijd met de bevelvoerders en Officieren van Dienst (OvD-en). Afhankelijk van de inzet worden ook de Hoofd Officier van Dienst, Adviseur Gevaarlijke Stoffen, Calamiteiten Coördinator en de functionaris logistiek uitgenodigd.” Tijdens groepsgesprekken met iedereen die bij een incident betrokken was, wordt de inzet besproken. Wat heb je gezien? Wat was de gekozen tactiek? Wat was je doel? Door op een chronologische manier het verhaal te vertellen, volgen de leerpunten vanzelf. Hierbij is veel aandacht voor een veilige leeromgeving. “Het is belangrijk om dan geen mening of oordeel te hebben en alleen maar te luisteren. Iedereen moet kunnen zeggen wat hij of zij wil”, licht Miriam toe. 

Lerende organisatie

Volgens Miriam worden we steeds meer een lerende organisatie. Door leerpunten op te halen en deze uit te zetten. De volgende stap in de leercirkel is het bekijken wat ermee gedaan is. “Dat is best lastig en staat nog in de kinderschoenen”, zegt Miriam, “maar het krijgt steeds meer vorm.” Doel is om ook dat te borgen in onze organisatie. Het uitgangspunt is ‘evalueren op maat’. Gelukkig wordt leren en evalueren binnen onze organisatie steeds belangrijker en krijgt het steeds meer prioriteit. “Ik krijg het vertrouwen en de vrijheid om zelf vorm te geven aan evalueren op maat. Daar ben ik echt heel erg blij mee en dankbaar voor.”

Vakbekwaamheid

Miriam werkt op de afdeling Vakbekwaam Blijven. Om zelf vakbekwaam te worden, heeft ze al diverse keren meegelopen met een 24-uurs dienst en ook een week meegedraaid met een HOvD. Er ging een wereld voor haar open. Ze kreeg, zoals ze zelf zegt, een andere kijk op de brandweer. En ook meer waardering. “Als je soms ziet wat er is weggebrand, maar ook wat er uiteindelijk is blijven staan, dan vind ik dat een heel knap staaltje werk.” 

Incident

In Etten-Leur woedde op 10 april 2023 een zeer grote brand (GRIP 2). Van de situatie is een plattegrond gemaakt. “Als je daar met betrokken brandweercollega’s omheen staat, dan volgt het gesprek vanzelf.” Daarnaast gebruikt ze in de groepsgesprekken ook voertuigen geprint in 3D, waarmee de positie van het voertuig tijdens de inzet aangegeven kan worden.