Spring naar inhoud
Mobiele telefoon met NL-Alert melding
Nieuws 3 minuten leestijd 02 december 2021

NL-Alert testbericht 6 december: ontvang jij 'm ook?

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op aanstaande maandag 6 december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. Zo kun je ervaren hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een rookwolk met giftige stoffen. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht, kom in actie en informeer anderen.

Voorbeeld van een NL-bericht: NL-Alert 02-08-2021 13:37 Grote brand met veel rook aan de Heuvel in Tilburg. Als u last heeft van de rook: ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Nadere informatie en updates vindt u op www.vrmwb.nl.

Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alerts te ontvangen, moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan.

Voor het ontvangen van NL-Alerts hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt een NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel, zie je NL-Alerts ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

Hoe zendt de overheid NL-Alerts uit?

De overheid kan NL-Alerts uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moeten worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident en bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Door de wind kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken, zelfs als dat kilometers verderop is. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt.

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Wil je meer weten over het ontvangen van een NL-alert, ga dan naar crisis.nl/nl-alert.