Spring naar inhoud
Waspaal met bomen op de achtergrond
Nieuws 3 minuten leestijd 03 maart 2022

Sirenes loeien op maandag 7 maart

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes in Nederland getest. Zo ook op maandag 7 maart. Vanwege de oorlog in Oekraïne zou onrust kunnen ontstaan door het afgaan van de sirenes. Daarom kondigt de overheid de maandelijkse test van de sirenes deze keer extra aan.

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of televisie van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de gemeente waarin je woont.

Nationale herdenkings- of feestdagen

Sirenes gaan niet af op nationale herdenkings- of feestdagen. In juni worden de sirenes niet getest omdat de eerste maandag van die maand op Tweede Pinksterdag valt.

NL-Alert testbericht

NL-Alert is het primaire alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni rond 12 uur.