De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) leidt en coördineert de geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises. Daarvoor verbinden ze organisaties met de onderdelen volksgezondheid, veiligheid en openbaar bestuur. Denk daarbij aan de ambulancedienst, ziekenhuizen, GGD, huisartsen en verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daarnaast hebben we ook intensief contact met de politie, brandweer, gemeenten, defensie en vrijwilligersorganisaties zoals het Rode Kruis.
Een onderdeel is dat de GHOR de Brabantse gemeenten adviseert als er in hun gebied een evenement plaatsvindt. In het advies staan richtlijnen waaraan de medische dienst op het evenement moet voldoen. Deze richtlijnen zijn voor de bescherming en gezondheid van een bezoeker, maar ook dat een ziekenhuis of ambulancedienst niet wordt overbelast.
De GHOR kijkt ook naar de risico’s voor de gezondheid van een bezoeker, zoals blauwalg bij een evenement in natuurwater of de eikenprocessierups bij een evenement in een bosrijk gebied. Zij haalt deze specialistische kennis op bij de GGD en bespreekt dit met de gemeente en/of organisator. Daarna wordt deze kennis in het uiteindelijke advies verwerkt.
De GHOR bekijkt of er overleg met andere (geneeskundige) partijen nodig is. Dit kan bijvoorbeeld met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) voor de bereikbaarheid van een evenement. De GHOR en/of GGD geven ook advies wanneer zij voorafgaand aan het evenement een inspectie houden of op het evenement aanwezig zijn.
Voor kleine evenementen neemt de gemeente als advies de standaardvoorwaarden op in de vergunning. Voor evenementen met een gezondheidsrisico is echter een maatwerkadvies nodig. Er zijn handige infobladen over bepaalde gezondheidsthema’s ontwikkeld voor gemeenten en organisatoren. Hierin worden onderwerpen toegelicht zoals zwemmen in natuurwater, aanwezigheid van dieren of overnachten bij een evenement. De standaardvoorwaarden en de infobladen vind je op de website van de GHOR.
Bekijk de website van GHOR Brabant Midden-West-Noord.