Spring naar inhoud
Computercode
Wat te doen bij

Cybercriminaliteit

  • Schakel bij het vermoeden van een cyberaanval de politie in.
  • Zorg dat je computer en andere apparaten goed beveiligd zijn.
  • Gebruik een sterk wachtwoord en geef je inlog- of pincode nooit aan anderen.
Wat je nog meer kunt doen

Cybercriminaliteit is de verzamelnaam voor alle criminaliteit die in de onlinewereld plaatsvindt. En omdat we met z’n allen steeds vaker ‘online’ zijn, neemt deze vorm van criminaliteit snel toe. Het komt vaker voor en er is steeds meer geld mee gemoeid. Er zijn pogingen om je persoonsgegevens te stelen (bijvoorbeeld via phishing). Er vindt fraude of oplichting plaats met bankpasjes of online bankbetalingen. Je kunt afgeperst worden omdat je computer of smartphone met allerlei privé-informatie is gehackt.  

Er kan ook een grote cyberaanval plaatsvinden: een digitale aanval op het financiële systeem (de banken), ziekenhuizen, op de energievoorzieningen of op andere belangrijke systemen in ons land. Zo’n aanval kan grote gevolgen hebben voor het openbare leven in Nederland. Overheid en inwoners kunnen bijdragen aan het voorkomen van digitale criminaliteit of aan het verkleinen van de gevolgen. 

Voorbereiding

Wat te doen bij

Onze bijdrage

Op de hoogte blijven

De overheid doet er alles aan om jou zo snel en goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, X @VRMWB, de calamiteitenzender Omroep Brabant (op radio en televisie) en via deze website.

Kijk voor actuele risico’s op veiliginternetten.nl en fraudehelpdesk.nl.

Brandweer, Politie En Ambulance