Spring naar inhoud
Opvang Loon op Zand

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Alle veiligheidsregio’s hebben via de Rijksoverheid de opdracht gekregen om opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Naarmate de vluchtelingenstroom toeneemt, is deze opdracht meerdere keren aangepast of uitgebreid. 

Ook onze regio werkt al maanden hard om vluchtelingen uit Oekraïne een veilig onderkomen te bieden en de zorg en aandacht te geven die zij nodig hebben. De organisatie hiervan gebeurt in districtelijk verband en wordt door ons gecoördineerd. Naar verwachting zullen wij dit nog de komende tijd blijven doen. Kijk voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland naar de website van rijksoverheid.nl

Vrijwilligers van een opvanglocatie die broodjes klaarleggen
Vrijwilligers aan het werk op de opvanglocatie in Loon op Zand

Soorten opvang

De opvanglocaties bestaan uit drie categorieën: crisisnoodopvang, semi-lange termijn (ook wel noodopvang) en lange termijn. Wat die laatste categorie betreft gaat het om reguliere huisvesting. Omdat we de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk willen ontvangen, heeft het niet de voorkeur om ze lange tijd in tentenkampen en sporthallen onder te brengen. Dit gebeurt alleen voor de crisisnoodopvang. Op dit moment verblijven veel vluchtelingen op locaties met noodopvangplekken. We maken daarvoor gebruik van stabiele tijdelijke opvangplekken zoals vakantieparken, leegstaande appartementencomplexen of kantoorgebouwen, etc. Ook naar een langdurige oplossing wordt gezocht. 

Aanmelden

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich fysiek of telefonisch melden bij de gemeente waar ze op dat moment zijn. Daar kunnen ze zich inschrijven in het Basisregistratie Personen (BRP). Vanuit daar wordt ook een opvangplek geregeld. 

WhatsApp-hulplijn Rode Kruis: 06-48158053

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn, kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis. Daar worden zij zowel in het Engels als Oekraïens geholpen. 

Informatienummer Rode Kruis voor hulp vragen en bieden: 070-4455888

Dit is de Nederlandstalige informatielijn van het Rode Kruis voor inwoners die bijvoorbeeld vragen hebben over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden of initiatieven willen melden om vluchtelingen te helpen. Maar ook hoe ze een Oekraïense vluchteling in hun huis verder kunnen helpen. 

Of kijk voor meer informatie op de website van het Rode Kruis.